Kváskový chléb

Nic v kuchyni nenahradí vůni právě upečeného chleba. Kváskový chléb mi do cesty přišel zcela plánovaně. Chtěla jsem docílit přirozené chlebové chuti, sama si upravovat množství soli a vlákniny a zkrátka zkusit zase něco nového. No a protože už skoro měsíc neustále zkouším další a další chléb a nechtělo se mi čekat až napíši jiné sofistikované články, rozhodla jsem se, že první „zkušební“ 😊 příspěvek bude právě o něm.

Jak na to?

Vše vlastně začíná přípravou kvasu z mouky a vody, který necháte zrát. Zhruba 10 dní jej přikrmujete a pečujete o něj jako o miminko. Než jsem začala, tak jsem zapátrala na internetu a pročítala rady, což doporučuji i vám. V podstatě jde během zrání kvasu přečíst i celá knížka! Takže můžete založit kvas a v mezidobí vše stihnete.

Moje poznatky:

  • Když udělám něco pro chleba, chleba udělá něco pro mě.
  • Celozrnné mouky se v postupu a při zpracování těsta odlišují od chlebových mouk – je potřeba u každého receptu dodržet i typ mouky.
  • Chléb mě přinutí naplánovat si celý den dopředu!
  • Před naříznutím chlebu je dobré ho nechat zcela vychladnout – velká zkouška trpělivosti.

– Příprava kvásku

Zde je odkaz na stránku, podle které jsem kvas zakládala. Pečem pecen mají i fb skupinu s „chlebovou poradnou“.

http://www.pecempecen.cz

Co používám momentálně za recepty?

V této době trénuji na chlebu, který se jmenuje Kubík a je od paní M. Rau z těchto stránek:

http://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2016/02/chleb-kubik.html

…a na chlebu dle receptu „Můj první chleba“

https://www.vune-chleba.cz/2018/06/muj-prvni-chleba-pro-zacatecniky/

Pokud si o kváskovém chlebu potřebujete přečíst více vědecky, velmi pěkný a objektivní článek napsala Maškrtnica:

http://www.maskrtnica.cz/spasi-kvaskovy-chleba-vase-traveni/

 

 

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.

  • Archivy